top of page

De Kunst van het Genieten (konsten att njuta) Kunst van Leven

Als kind wilden Grietje en ik al naar de academie voor beeldende Kunst. In onze families vond men dit niet goed. Grietje moest een zakenvrouw worden en ik in de techniek. Is het toeval dat wij dit allebij als droom hadden?

We lijken het nu in te halen. Alles willen we op dit moment weten over glaskunst.


Wij zien dat de natuur een grote inspiratie was voor beroemde designers in de kunst. Mats Jonasson(79), gaat dagelijks de natuur in rond zijn woonplaats in Målerås, Zweden. In de middag is hij nog steeds aanwezig in zijn glasbruk en actief in de kunst. Zijn kunstwerken gaan over de hele wereld. Een prachtig collectors item hebben wij in ons huisje staan. We worden blij als we het zien.


Drie weken vakantie in Nederland en mooi de tijd om naar Leerdam, het glasriket (glasrijk) van Nederland te gaan.

Wel 10.000 stukken van bekende Nederlandse designers zoals Andries Copier, Bernard Heesen, Floris Meydam en anderen zagen wij in het glasmuseum. Toch leeft het hier minder. Opleidingen tot glasblazen krijgen geen steun. Het lijkt een uitstervend beroep. We waren aanwezig bij een demonstratie. Wat een passie en hard werken om een mooi kunstwerk te krijgen. Hier kun je blij van worden.

We spraken een vrouw die kunst verkocht in het centrum van Leerdam. Zij zag het somber in. Haar dochter was glasblazer en moest er alles aan doen om daar een inkomen uit te krijgen.

Een baan erbij anders kon het niet uit.

Wat zou het het triest zijn als dit oude vak wat prachtige kunst maakt zou verdwijnen. Producten van de lopende band uit een fabriek lijkt de toekomst hier in Nederland. Is dit nog kunst?


Glaskunst hebben we eigenlijk niet nodig zoals voeding en een huis. We kunnen zonder maar brengt het geen geluk, plezier en emotie?

We merken steeds meer dat we van de kunst en natuur steeds belangrijker wordt in deze jachtige wereld. We kunnen er intens van genieten. Op een andere wijze naar de wereld kijken waar snelheid en en vluchtigheid de toon voert.


Is het verdwijnen van deze mooie beroepen een teken aan de wand?


Leven is niet alleen het consumeren maar omzien naar elkaar en het waarderen wat de natuur ons geeft. Kunst maakt gelukkig en kan een preventieve werking hebben voor iedereen. Zou kunst en een schone natuur een preventieve werking kunnen hebben op bijvoorbeeld dementie?


Genieten van het leven is het zien van kleine mooie dingen. Plezier maken en soms even stilstaan in de hectiek van de dag.

Geef een ander eens een compliment.

Een mooie dag🐞🌲🍃🍀


Jan Grietje




53 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Unknown member
Sep 26

Glas blijft altijd mooi om naar te kijken , vooral de mooie sierrijke vormen zijn mooi om naar te kijken. Er blijft veel over te vertellen.

Like

Unknown member
Sep 25

Glas kan idd prachtig zijn en zo jammer dat bepaalde beroepen gaan verdwijnen.Ik denk dat een beetje meer aandacht al wonderen kan verrichten, gewoon tijd nemen voor en dingen willen zien om te kunnen genieten.Dat kan groot zijn maar ook heel klein.

Grappig dat jullie 3 weken NL nu zien als vakantie.

Zweden gaat waarschijnlijk jullue basis worden.

Veel plezier deze dag.




Like

Unknown member
Sep 25
Rated 5 out of 5 stars.

Glas, is een oude en bijzondere vinding en vervult vele functies. Het beroep dreigt uit te sterven net als andere handarbeid. Jammer, de prijs van economische vooruitgang, niet perse een verbetering. De mens is te duur en stelselmatig zie je vervanging door robotisering en AI verdrijft/berooft nog meer mensen van hun inkomen. Daardoor zoeken we naar "waar worden we gelukkig van" temidden van al het oorlogsleed om ons heen. Gekuksgevoel is inderdaad een preventief middel tegen fysieke en mentale ongemakken. Niet voor niets zoveel coaching en psy begeleiding. Geef mensen perspectief en zin in hun bestaan! Gezondheidszorg wordt onbetaalbaar en tegelijk gunnen we ze een goed salaris, nu werkt het ahw tegen! Geniet van wat er is, breng je in…

Edited
Like

Unknown member
Sep 25
Rated 5 out of 5 stars.

In Leerdam ben ik ook wel eens geweest, dat was zeer interessant!

Fijn dat jullie in Nederland ook geniet momenten hebben...

Like
bottom of page